mette
Sundhedsplejerske
og FamiliebehandMette Skjødt
Friborgvej 9
3400 Hillerød

CVR-nr: 33094779

Tlf. 60 13 11 71


Motorisk udvikling

Børn udvikler sig forskelligt, men en ting er ens for alle, nemlig at udgangspunktet for al motorisk udvikling er bugleje. Derfor er det super vigtigt, at I allerede fra fødslen lægger jeres vågne barn på maven. I begyndelsen er det måske kun ganske kortvarigt, at barnet synes om at ligge på maven, og det er helt i orden og skal selvfølgelig respekteres.

motorik1
Et døgn gammel
bil motorisk udvikling 2
2½ mdr. gammel


              


I løbet af det første leveår udvikler barnet sig fra top til tå. Først løfter det hovedet og så skuldrene. Siden løfter barnet brystkassen og kommer op på albuerne og siden på strakte arme. Sideløbende opdager barnet sine hænder og fingre og øver sig i at gribe efter ting. Ryg og mavemuskulatur styrkes, og barnet begynder at vippe fra side til side, og pludselig ruller det fra mave til ryg og omvendt. Siden begynder barnet i bugleje at løfte maven fri af underlaget for at komme op og rokke i kravlestilling, og pludselig kravler barnet. Næste trin er, at barnet skubber sig fra kravlestilling om på numsen, og så sidder det. Siden begynder det at eksperimentere med at rejse sig for til sidst at tage de første skridt.

Alle børn er forskellige, og nogle børn bytter lidt rundt på rækkefølgen, men alle når igennem alle trin.

Sproglig udvikling

Barnet kommunikerer lige fra fødslen. Det spæde barns sprog udvikles fra første kontakt. Allerede fra fødslen spejler jeres barn sig i jer og responderer. Siden udbygges sproget, og I kan med f.eks. babytegn lære jeres barn at give tydeligt udtryk for sine behov meget tidligt i livet.

Nedenfor viser to børn på knap 12 måneder nogle af deres tegn.

Babytegn sut
Kajas tegn for "sut"
Babytegn træt
Kajas tegn for  "træt"
Babytegn mere
Axels tegn for "mere"
Babytegn min
Axels tegn for "min / til mig?"


Pressemeddelelse klik her


Siden er sidst revideret den 20. december 2013